side-area-logo

Miért okoznak olykor roppant kellemetlen és fájdalmas tüneteket a bölcsesség fogak?

A bölcsességfogak az alsó és felső fogívben az utolsóként előtörő fogak, szokás 8-as fognak is nevezni őket, mivel a fogsor középvonalától számítva a nyolcadik helyen találhatók.

A bölcsességfogak komoly fájdalmat okozhatnak, leggyakrabban azért, mert a fogsorban nincs elegendő hely számukra, hogy problémamentesen ki tudjanak fejlődni.

Ha a bölcsességfog számára nincs elegendő hely a fogsorban, előtörése akadályozott, így előfordulhat, hogy csak részben vagy egyáltalán nem tud kinőni.

Ha a bölcsességfog rágófelülete nem tud egészében szabaddá válni, akkor azt részben íny borítja. Az ilyen, részben előtört fogak és az őket részlegesen borító íny között az ételmaradékok összegyűlhetnek és a baktériumok könnyen elszaporodhatnak, hiszen alapos tisztításuk akadályokba ütközik, és ez akut vagy krónikus gyulladásokat okoz. Az áttörés helyén krónikus ínygyulladás és fájdalmas tályogok is kialakulhatnak.

Ha a bölcsesség fog az állkapocsban maradt és fekvő helyzetű lesz, akkor az előtörni készülő fogak komoly panaszokat okozhatnak, mivel rendellenes helyzetük miatt nyomják a mellettük lévő fog gyökerét. A környező fogíny gyakran begyullad és a fog körül ciszták keletkezhetnek. Ezek a ciszták folyadékkal telt kis üregek, melyek folyamatosan nőnek és elérhetik az állcsontot is, amelynek pusztulását okozhatják. A rendellenes helyzetben lévő bölcsességfogakat minél hamarabb el kell távolítani.

Tünetek, mely a bölcsesség fog problémájára utalnak:

 • Lüktető, sajgó fájdalom, amely a fülek vagy a halánték felé is húzódik

 • Mozgás során erősödő fájdalom

 • Szájzár kialakulása

 • Nyelési panaszok

 • Kellemetlen szájíz és szájszag

 • Nyirokcsomó duzzanat

Szájzár, hidegrázás, láz esetén kérjük, azonnal forduljon egy felkészült szájsebészhez, mert ezek azonnali beavatkozást igénylő akut esetek.

Miért érdemes mihamarabb eltávolítanunk a bölcsességfogainkat a komolyabb fogászati problémák megelőzése érdekében?

A bölcsességfogak által okozott panaszok legrosszabb tulajdonsága a kiszámíthatatlanság. A problémák kialakulását gyakran nem kísérik látványos tünetek, vagy azoknak nem tulajdonítunk komolyabb jelentőséget. És természetesen az a fájdalom és kellemetlenség mindig a legrosszabb pillanatban érkezik meg hozzánk, melyet a bölcsességfogaink gyulladása okoz.

Érdemes tehát odafigyelni az árulkodó tünetekre, és ha azok egyikét-másikját saját magán felismeri, akkor a legbölcsebb dolog felkészült szájsebészhez fordulni, aki azokat mihamarabb eltávolítja.

Milyen káros következményei vannak annak, ha nem távolíttatja el bölcsességfogait időben?

Ha bölcsességfogaink rendellenes pozícióban nőnek ki és időben nem távolíttatjuk el azokat, akkor annak komoly kockázatai vannak, amelyek egészséges fogainkat és álkapocs ízületünket is károsan befolyásolhatják:

 • Mivel a bölcsességfogak kifejlődéséhez nincs elegendő hely a szánkban, ezért az a fogak torlódásához vezet

 • Az összetorlódott fogak ápolása, tisztítása nehézkessé válik, és nagyobb az esélye a szuvasodás kialakulásának

 • Étkezéseink alkalmával aránytalan terhelését ró a fogakra, amely azok eldeformálódásához vezethet

 • A gyulladás káros ízületi folyamatokat alakíthat ki

Hogyan történik a fájdalommentes bölcsességfog eltávolítás a veszprémi rendelőnkben?

 1. A fájdalommentes bölcsességfog húzás első lépése: a diagnosztika

A fájdalommentes bölcsességfog húzás alapfeltétele a részletes diagnózis. Kezelőorvosa akkor kap pontos képet a bölcsességfogának pozíciójáról, ha rendelkezésére áll egy panoráma röntgen vagy 3D CT-felvétel.

 1. A fájdalommentes bölcsességfog húzás második lépése: a higiénikus környezet megteremtése

Annak érdekében, hogy a fogkövekben és lerakódásokban megbúvó káros baktériumok ne veszélyeztessék a foghúzás sikerességét, azokat szájhigiénikus segítségével a beavatkozás előtt legalább néhány nappal el kell távolítani. A fogkövek és lerakódások eltávolítása ultrahangos fogkőleszedővel történik.

 1. A fájdalommentes bölcsességfog húzás harmadik lépése: a gyógyulást kockáztató egyéb fogászati problémák felszámolása

Mielőtt a bölcsességfog eltávolítására kerülne sor, el kell végeznünk minden olyan beavatkozást, mely befolyásolhatja a foghúzás gyógyulási folyamatát. Ilyenek lehetnek a bölcsességfoggal szomszédos foggyökerek eltávolítása, fogszuvasodások kezelése tömésekkel, és a szükséges gyökértömések elvégzése.

 1. A fájdalommentes bölcsességfog húzás negyedik lépése: a fájdalommentesség biztosítása helyi érzéstelenítéssel

Veszprémi rendelőnkben dolgozó orvos kollégáink számára fontos szempont az, hogy a bölcsességfog húzás a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon az Ön számára. Éppen ezért a bölcsességfog eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik az Ön egyedi érzékenységének maximális figyelembevétele mellett.

 1. A fájdalommentes bölcsességfog húzás ötödik lépése: a fog eltávolítása

A műtét során a kezelőorvosa elvégzi az érintett állcsontrészlet megfelelő feltárását, majd eltávolítja a bölcsességfogat egy vagy több darabban. A gyulladásmentes gyógyulás érdekében a műtéti helyet kezelőorvosa varrattal zárja le, melyet egy hét elteltével távolít el.

Ezzel az öt egyszerű lépéssel Ön tehát veszprémi rendelőnkben megszabadul bölcsességfogaitól és az azokkal együtt járó esetleges kellemetlenségektől.

Ki végzi a fájdalommentes bölcsességfog eltávolítást a veszprémi rendelőnkben?

Ön jó kezekben van. Kezelőorvosa Dr. Horváth András rendelővezető lesz.

Horváth Doktor fogorvosi munkáját már 11 éve végzi és jelentős nemzetközi gyakorlattal is rendelkezik, hiszen több éven át dolgozott Írországban megbecsült fogszakorvosként.

Az Ön kiemelt biztonságát pedig az garantálja, hogy Horváth Doktor dento-alveoláris szájsebész is egyben, ami azt jelenti, hogy a bölcsességfog eltávolítás számára egy már jól ismert rutin folyamat, és bármilyen nem várt szituációt kellő szakmai kompetenciával tud kezelni a műtét közben.

De páciensei nem ezért kedvelik őt első sorban, hanem azért a részletes, érthető és megnyugtató kommunikációjáért, amelyből egyértelműen kiderül majd az Ön számára, hogy mi fog Önnel történni a bölcsességfog-eltávolítás alkalmával a veszprémi rendelőnkben.

Higgadt, kiegyensúlyozott, de határozott orvos, aki odafigyel páciensei érzékenységére és megnyugtató módon kezeli azt.

Mennyibe kerül a bölcsesség fog eltávolítás a veszprémi rendelőnkben?

A bölcsesség fog eltávolítás ára nem csak a foghúzást tartalmazza, hanem jó néhány járulékos szolgáltatást is:

Bölcsességfog műtéti eltávolítása

Az ár magában foglalja:

 • A gyulladásos szövetek eltávolítását
 • A varratokat
 • A csontkorrekciót
 • A véralvadást segítő anyagok használatát
 • Az esetleges utókezeléseket
 • Az antibiotikumot és a fájdalomcsillapító gyógyszereket
 • Szükség esetén az arcüreg sebészeti zárását

Mit kell tennie akkor, ha Ön is szeretne nagy biztonsággal megszabadulni bölcsességfogaitól?

A bölcsességfogaink eltávolítása egy biztonsági beavatkozás, amivel nagyon sok problémától és fájdalomtól tudja megkímélni önmagát. Bizonyára számtalan kérdés merül fel Önben a bölcsességfog húzással kapcsolatban. Megalapozott döntést azonban csak megfelelő minőségű információ birtokában tud hozni. Ebben szeretnénk az Ön segítségére lenni.

Miért kell eltávolítani a bölcsességfogaimat, idáig is jól megvoltam velük, nem volt gond?

Miért más ez a foghúzás, mint a többi?

Jó kezekben leszek? Megbízhatok a fogorvosomban? Vajon tényleg azt kapom, amire szükségem van?

Mennyi ideig fog tartani ez az egész? Mennyibe fog ez nekem kerülni?”

Ha szeretne ezekre a fontos kérdésekre érthető és egyértelmű választ kapni, akkor látogasson el a Vital Medical Center veszprémi rendelőjébe egy szájsebészeti konzultációra Dr. Horváth András rendelővezető orvoshoz. Itt minden kérdésére szakértői választ kap, hogy megalapozott és jó döntést tudjon hozni abban a kérdésben, amely jelentős mértékben javítja majd életminőségét.

Konzultációs időpontot a +36 30 890 2255 vagy +36 88 790 434 telefonszámon tud kérni.

Természetesen az, hogy Ön eljön egy személyes konzultációra még semmilyen elköteleződést nem jelent, csupán azt, hogy megismeri lehetőségeit.

Ne feledje, ha hosszún időn keresztül nem gondoskodik elvesztett fogainak pótlásáról, akkor a meglévő fogainak egészségét is kockáztatja. Lépjen időben, hogy ezzel sok kellemetlenségtől és fölösleges költségtől megóvja magát.

Várjuk a Vital Medical Center Fogászatán Veszprém belvárosában!

VitalMed

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.