side-area-logo

Mi az a ciszta és miért kell azt eltávolítani?

A ciszta egy sárgás-barnás folyadékkal teli kis tasak, amely a fogak mellett vagy a fogak között képződik a fog gyökerénél.

Azért jelentenek a ciszták különös veszélyt számunkra, mert kialakulásuk szinte tünetmentes. Már csak akkor vesszük észre jelenlétüket, amikor azok sebészeti eltávolítása nélkülözhetetlenné válik.

A ciszták kialakulása egy olyan lassú folyamat, amely akár hónapokig is eltarthat mindenféle tünet nélkül. A kellemetlen tünetekkel pedig csak akkor találkozunk, amikor a ciszta már elfertőződött. A duzzanattal és feszítő érzéssel együtt járó jelenség sajnos gyógyszeres úton nem kezelhető sikerrel az elváltozás mértékénél fogva, éppen ezért azt sebészeti úton kell eltávolítani a lehető legrövidebb időn belül.

Miért fontos az, hogy a ciszta-eltávolítást egy felkészült szájsebész végezze el számunkra?

A ciszta eltávolítása egy nagy gyakorlatot igénylő szájsebészeti műtéti beavatkozás. Az Ön számára a legkisebb kockázatot az jelenti, ha egy ilyen beavatkozást gyakorlott szájsebész végzi el, aki fel van készülve a nem várt események sikeres orvoslására is.

Milyen káros következményei vannak annak, ha nem távolíttatja el cisztáit időben?

A cisztában lévő folyadék nyomására az állcsont elvékonyodik, amely egy nehezen visszafordítható folyamat. Legegyszerűbb megoldás ebben az esetben tehát az, ha a ciszta felfedezésekor azt azonnal eltávolítja egy gyakorlott szájsebész, és ezzel megóvja a csontállományát és megelőzi a csontsorvadás kialakulását.

Ezen túlmenően a gyulladás veszélye miatt a szomszédos fogak is veszélynek vannak kitéve, ami akár a fogak elhalásához, meglazulásához, töréséhez, és ezzel elvesztéséhez is vezethet.

A fogak gyökerénél lévő ciszták pedig a fogak összetorlódását okozhatják. Az összetorlódott fogak otthoni ápolása ezzel nagyon nehézkessé válik, és sokkal nagyobb a veszélye a fogszuvasodás kialakulásának.

Hogyan történik a fájdalommentes cisztaeltávolítása veszprémi rendelőnkben?

 1. A fájdalommentes ciszta-eltávolítás első lépése: a diagnosztika

A fájdalommentes cisztaeltávolítás alapfeltétele a részletes diagnózis. Kezelőorvosa akkor kap pontos képet a ciszta pontos helyéről, ha a rendelkezésére áll egy röntgenfelvétel. CT?

 1. A fájdalommentes ciszta-eltávolítás második lépése: a higiénikus környezet megteremtése

Annak érdekében, hogy a fogkövekben és lerakodásokban megbúvó káros baktériumok ne veszélyeztessék a ciszta eltávolításának sikerességét, azokat szájhigiénikus segítségével a beavatkozás előtt legalább néhány nappal el kell távolítani. A fogkövek és lerakódások eltávolítása ultrahangos fogkőleszedővel történik.

 1. A fájdalommentes cisztaeltávolítás harmadik lépése: a fájdalommentesség biztosítása helyi érzéstelenítéssel

Veszprémi rendelőnkben dolgozó orvos kollégáink számára fontos szempont az, hogy a ciszta eltávolítása a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon az Ön számára. Éppen ezért ez a műtéti beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik az Ön egyedi érzékenységének maximális figyelembevétele mellett.

 1. A fájdalommentes cisztaeltávolítás negyedik lépése: a ciszta eltávolítása

Kezelőorvosa a műtét során feltárja a ciszta forrását, és kíméletes módszerrel eltávolítja azt.

Ezzel a négy egyszerű lépéssel Ön tehát veszprémi rendelőnkben megszabadul egy probléma forrásától és visszanyeri fogainak gyulladásmentes állapotát. A gyógyulási folyamatot követően a kezelt fog ugyanolyan mértékben lesz terhelhető, mint egészséges fogai.

 

Ki végzi a fájdalommentes ciszta eltávolítást a veszprémi rendelőnkben?

Ön jó kezekben van. Kezelőorvosa Dr. Horváth András rendelővezető lesz.

Horváth Doktor fogorvosi munkáját már 11 éve végzi és jelentős nemzetközi gyakorlattal is rendelkezik, hiszen több éven át dolgozott Írországban megbecsült fogszakorvosként.

Az Ön kiemelt biztonságát pedig az garantálja, hogy Horváth Doktor dento-alveoláris szájsebész is egyben, ami azt jelenti, hogy a ciszta-eltávolítás számára egy már jól ismert rutin folyamat, és bármilyen nem várt szituációt kellő szakmai kompetenciával tud kezelni a műtét közben.

De páciensei nem ezért kedvelik őt első sorban, hanem azért a részletes, érthető és megnyugtató kommunikációjáért, amelyből egyértelműen kiderül majd az Ön számára, hogy mi fog Önnel történni a ciszta-eltávolítás alkalmával a veszprémi rendelőnkben.

Higgadt, kiegyensúlyozott, de határozott orvos, aki odafigyel páciensei érzékenységére és megnyugtató módon kezeli azt.

Mennyibe kerül a cisztaeltávolítás a veszprémi rendelőnkben?

A cisztaeltávolítás ára nem csak a műtétet tartalmazza, hanem jó néhány járulékos szolgáltatást is:

Cisztaeltávolítás

Az ár magában fogalja:

 • A gyulladásos szövetek és a ciszta eltávolítását
 • A varratokat
 • A csontkorrekciót
 • A véralvadást segítő anyagok használatát
 • A korszerű gyökértömő anyag használatát (MTA)
 • Az esetleges utókezeléseket
 • Az antibiotikumot és a fájdalomcsillapító gyógyszereket

Mit kell tennie akkor, ha szeretne megszabadulni a gyulladás forrásától és azt felkészült szakemberre szeretné bízni biztonsága érdekében?

Ciszta-eltávolítás egy komoly szakmai felkészültséget igénylő műtéti beavatkozás. Ennek elvégzését érdemes olyan szakemberre bíznia, akinek kellő rutinja van ebben az eljárásban és felkészült a nem várt események kezelésére is. A beavatkozás előtt nyilván felmerül majd Önben néhány olyan kérdés a műtéttel kapcsolatban, melyekre választ vár:

Miért nem vettem észre semmit a ciszta kialakulásából?

Miért kell egy szájsebésznek végeznie a cisztaeltávolítást?

Jó kezekben leszek? Megbízhatok a fogorvosomban? Vajon tényleg azt kapom, amire szükségem van?

Mennyi ideig fog tartani ez az egész? Mennyibe fog ez nekem kerülni?”

Ha szeretne ezekre a fontos kérdésekre érthető és egyértelmű választ kapni, akkor látogasson el a Vital Medical CENTER veszprémi rendelőjébe egy szájsebészeti konzultációra Dr. Horváth András rendelővezető orvoshoz. Itt minden kérdésére szakértői választ kap, hogy megalapozott és jó döntést tudjon hozni abban a kérdésben, amely jelentős mértékben javítja majd életminőségét.

Konzultációs időpontot a +36 30 890 2255 vagy +36 88 790 434 telefonszámon tud kérni.

Természetesen az, hogy Ön eljön egy személyes konzultációra még semmilyen elköteleződést nem jelent, csupán azt, hogy megismeri lehetőségeit.

Várjuk a Vital Medical Center Fogászatán Veszprém belvárosában!

VitalMed

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.