side-area-logo

Gyermekkori fogszabályozás a veszprémi rendelőnkben

A szabálytalan fogak kialakulásának számtalan oka lehet, melyeket érdemes megismernie, hogy időben gondoskodhasson a fogszabályozás eszközeivel gyermekei fogainak egészséges növekedéséről.

A fogak szabálytalanságának leggyakoribb okai a gyermekkorban, a fogváltás korszakában alakulnak ki. A növekedés során az állandó mechanikai terhelés arra kényszeríti a fogakat, hogy kiegyenlítse a hatást és funkcionálisan eloszlassa a terhelést azokon, ami sok esetben szabálytalanságokhoz vezethet:

A legfontosabb kiváltó okok:

  1. Cumizás: a cumi használatából fakadó terhelésének az a következménye, hogy az első fogak pozíciója kimozdul, ami hosszú távon károsan befolyásolja a környező fogak pozícióját is

  2. Nyelvlökés: ha gyermeke folyamatosan lökdösi nyelvével fogait azok kifejlődésének periódusában, úgy a fogak fokozatosan kimozdulnak természetes pozíciójukból és rendellenes pozícióban nőnek ki

  3. Új szopás: ha gyermeke rendszeresen és hosszú ideig szopja az ujjait, akkor az szintén egy természetellenes terhelést ad az érintett fogaknak és deformálja azokat, ami pedig károsan befolyásolja fejlődésüket

A gyermekkor ideális a fogszabályozásra, mert amíg a szervezet fejlődésben van, addig befolyásolni tudjuk az állcsontok növekedési irányát és mértékét. Gyermekkori fogszabályozó kezeléseink célja elsődlegesen tehát az állcsontok és az arc harmonikus növekedésének biztosítása, valamint a rossz szokások kivezetése.

A gyermekkori fogszabályozás folyamat

A gyermekkori fogszabályozás gyakran több lépcsőben valósul meg. Az egyes fogak szabályozására általában rögzített készülékeket alkalmazunk a maradó fogazati időszakban, 12 éves kor után. Tehát: első lépésben az állcsontok, később pedig a fogak szabályozásával, több készülék segítségével.

Az időben elkezdett kezelés súlyosabb problémák kialakulását előzheti meg, mint például az állkapocs ízületi panaszok vagy a diszharmonikus arc kialakulását.

Mit kell tennie annak érdekében, hogy biztosítsa gyermeke fogainak egészséges növekedését és megakadályozza a későbbi súlyosabb problémák kialakulását?

A fogszabályozást igénylő problémák sok esetben nem látványosak. Éppen ezért nem ösztönöznek arra minket, felelősségteljes szülőket, hogy fogszabályozó szakorvoshoz forduljunk gyermekünkkel. Ezek a problémák azonban felnőttkorban állkapocs ízületi panaszokhoz vezetnek.

A fogászati problémák megelőzhetőek időben, még a gyermekkorban elkezdett fogszabályozó kezelésekkel.

Ha meg szeretné akadályozni a fogászati problémák kialakulását gyermekénél, vagy megakadályozni, akkor látogasson el a Vital Medical Center veszprémi rendelőjébe egy gyermek fogszabályozás konzultációra Dr. Horváth-Kiss Eszter fogszabályozó szakorvosunkhoz. Itt minden gyermekkori fogszabályozással kapcsolatos kérdésére szakorvosi választ kap, hogy megalapozott és jó döntést tudjon hozni gyermeke egészséges fogainak növekedése ügyében.

Konzultációs időpontot a +36 30 890 2255 vagy +36 88 790 434 telefonszámon tud kérni.

Természetesen az, hogy Ön eljön egy személyes konzultációra még semmilyen kötelezettséget nem jelent, csupán azt, hogy megismerheti lehetőségeit.

Várjuk a Vital Medical Center Fogászatán Veszprém belvárosában!

VitalMed