side-area-logo

Mi az a gyökércsúcs és miért kell azt eltávolítani?

Veszprémi rendelőnk elsődleges célkitűzése az, hogy ha egy fogat meg lehet menteni, akkor azért mi mindent tegyünk is meg. Éppen ezért végzünk gyakorta gyökérkezelő beavatkozásokat, amelynek nem csak a fájdalomérzet megszüntetése a célja, de a fog megmentése is.

Azonban a legnagyobb szakmai odafigyeléssel végzett gyökérkezelő beavatkozások végkimenetele sem jósolható meg teljes bizonyosággal, mert a szervezet egyedi reakciója nem számítható ki. Éppen ezért előfordul olykor, hogy a gyökérkezelt fog újra begyullad. Ebben az esetben újra feltárjuk a fogat és megismételjük a gyökérkezelést, azonban, ha ez sem volt elegendő ahhoz, hogy a gyulladást megszüntessük, akkor más megoldást kell keresnünk. Ilyen esetben van szükség a gyökércsúcs-eltávolító beavatkozásra.

Ez a szájsebészeti eljárás arra alkalmas, hogy kíméletesen távolítsa el a begyulladt gyökér csúcsát, ami már a csontban helyezkedik el, és ezzel megszüntessük a kellemetlenségeket okozó gyulladás forrását.

Milyen fogászati problémák esetén nyújt segítséget számunkra a gyökércsúcs eltávolítás a fog megmentésében?

Ha felismeri ezeket a tüneteket önmagán, akkor nagy eséllyel gyökércsúcs eltávolításra van szüksége:

 • Az elvégzett gyökérkezelés hatására a tünetek továbbra sem múlnak el

 • A gyökérkezelés során a gyökércsatorna nehezen járható át és ezért nem tisztítható ki maradéktalanul

 • A gyökércsúcs körül egy gyulladásos folyamat vagy ciszta alakul ki, amit nem lehet másképpen eltávolítani

 • A gyökérkezelő beavatkozás közben beletörik a műszer a gyökércsatornába, és azt onnan más módszerrel nem lehet eltávolítani

 • A gyökérkezelés alkalmával a gyökértömés túlnyúlik a fog gyökerén

Miért fontos az, hogy a gyökércsúcs eltávolítást egy felkészült szájsebész végezze el számunkra?

A gyökércsúcs-eltávolítás tipikusan egy olyan műtéti eljárás, amelyhez már szájsebészi felkészültségre van szükség. Ez a nagy gyakorlatot igénylő beavatkozás a csontállományban történik, éppen ezért komoly odafigyelést igényel. Ha szeretné, hogy a gyökércsúcs eltávolító beavatkozása nagy biztonsággal történjen meg, akkor forduljon olyan gyakorlott szájsebészhez, akinek rangos elméleti felkészültsége és szakmai tapasztalata van ezen a területen.

Milyen káros következményei vannak annak, ha nem távolíttatja el sérült fogait időben?

Amíg a fog gyökere gyulladásban van, addig az káros hatást gyakorol a szomszédos fogakra is. A gyulladás sajnos magától nem múlik el és az gyógyszeres úton sem kezelhető sikeresen. Meg kell szüntetni a gyulladás forrását ahhoz, hogy ne induljon meg a csont pusztulása a gyulladás területén. Ha a gyulladás időben nem kerül kezelésre, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a gyulladt fogat el kell távolítani és lehet, hogy annak implantációs fogpótlása is csak csontpótlás segítségével végezhető el.

Ezért érdemes tehát felkészült szájsebészhez fordulnia a tünetek felismerésekor, lehetőleg rövidebb időn belül.

Hogyan történik a fájdalommentes gyökércsúcs eltávolítása veszprémi rendelőnkben?

 1. A fájdalommentes gyökércsúcs eltávolítás első lépése: a diagnosztika

A fájdalommentes gyökércsúcs eltávolítás alapfeltétele a részletes diagnózis. Kezelőorvosa akkor kap pontos képet a kezelendő gyökér aktuális állapotáról, ha rendelkezésére áll egy röntgenfelvétel. CT?

 1. A fájdalommentes gyökércsúcs eltávolítás második lépése: a higiénikus környezet megteremtése

Annak érdekében, hogy a fogkövekben és lerakodásokban megbúvó káros baktériumok ne veszélyeztessék a gyökércsúcs eltávolítás sikerességét, azokat szájhigiénikus segítségével a beavatkozás előtt legalább néhány nappal el kell távolítani. A fogkövek és lerakódások eltávolítása ultrahangos fogkőleszedővel történik.

 1. A fájdalommentes gyökércsúcs eltávolítás harmadik lépése: a fájdalommentesség biztosítása helyi érzéstelenítéssel

Veszprémi rendelőnkben dolgozó orvos kollégáink számára fontos szempont az, hogy a gyökércsúcs eltávolítása a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon az Ön számára. Éppen ezért ez a műtéti beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik az Ön egyedi érzékenységének maximális figyelembe vétele mellett.

 1. A fájdalommentes gyökércsúcs eltávolítás negyedik lépése: a kezelendő terület feltárása

A műtét során a kezelőorvosa az ínyből lebenyt képez és feltárja a csontot. A csonton keresztül nyit egy kis ablakot, amely hozzáférést biztosít számára a kezelendő gyökércsúcshoz.

 1. A fájdalommentes gyökércsúcs eltávolítás ötödik lépése: a gyökércsúcs eltávolítása

Az így keletkezett ablakon keresztül kezelőorvosa eltávolítja a gyökér gyulladt csúcsát és ezzel a probléma forrását megszünteti. A gyökér megmaradó részét speciális tömőanyaggal zárja le a további fertőzések elkerülése érdekében. A műtéti sebet minden esetben varratokkal zárja le a bakteriális fertőzések elkerüléséért, melyet egy hét után távolít el.

Ezzel az öt egyszerű lépéssel Ön tehát veszprémi rendelőnkben megszabadul egy gyulladás forrásától, és visszanyeri reményét fogának megmentésére. A gyógyulási folyamatot követően a kezelt fog ugyanolyan mértékben lesz terhelhető, mint egészséges fogai.

Ki végzi a fájdalommentes gyökércsúcs-eltávolítást a veszprémi rendelőnkben?

Ön jó kezekben van. Kezelőorvosa Dr. Horváth András rendelővezető lesz.

Horváth Doktor fogorvosi munkáját már 11 éve végzi és jelentős nemzetközi gyakorlattal is rendelkezik, hiszen több éven át dolgozott Írországban megbecsült fogszakorvosként.

Az Ön kiemelt biztonságát pedig az garantálja, hogy Horváth Doktor dento-alveoláris szájsebész is egyben, ami azt jelenti, hogy a gyökércsúcs-eltávolítás számára egy már jól ismert rutin folyamat és bármilyen nem várt szituációt kellő szakmai kompetenciával tud kezelni a műtét közben.

De páciensei nem ezért kedvelik őt első sorban, hanem azért a részletes, érthető és megnyugtató kommunikációjáért, amelyből egyértelműen kiderül majd az Ön számára, hogy mi fog Önnel történni a gyökércsúcs-eltávolítás alkalmával a veszprémi rendelőnkben.

Higgadt, kiegyensúlyozott, de határozott orvos, aki odafigyel páciensei érzékenységére és megnyugtató módon kezeli azt.

Mennyibe kerül a gyökércsúcs eltávolítás a veszprémi rendelőnkben?

A gyökércsúcs eltávolítás ára nem csak a műtétet tartalmazza, hanem jó néhány járulékos szolgáltatást is:

Gyökércsúcs eltávolítás

Az ár magában fogalja:

 • A gyulladásos szövetek és a gyökércsúcs eltávolítását
 • A varratokat
 • A csontkorrekciót
 • A véralvadást segítő anyagok használatát
 • A korszerű gyökértömő anyag használatát (MTA)
 • Az esetleges utókezeléseket
 • Az antibiotikumot és a fájdalomcsillapító gyógyszereket

Mit kell tennie akkor, ha szeretne megszabadulni a gyulladás forrásától, és azt felkészült szakemberre szeretné bízni biztonsága érdekében?

Gyökércsúcs-eltávolítás egy komoly szakmai felkészültséget igénylő műtéti beavatkozás. Ennek elvégzését érdemes olyan szakemberre bíznia, akinek kellő rutinja van ebben az eljárásban és felkészült a nemvárt események kezelésére is. A beavatkozás előtt nyilván felmerül majd Önben néhány olyan kérdés a műtéttel kapcsolatban melyekre választ vár:

Miért nem elég egy gyökérkezelés, miért kell a gyökércsúcsot is eltávolítani?

Miért kell egy szájsebésznek végeznie a gyökércsúcs eltávolítást?

Jó kezekben leszek? Megbízhatok a fogorvosomban? Vajon tényleg azt kapom, amire szükségem van?

Mennyi ideig fog tartani ez az egész? Mennyibe fog ez nekem kerülni?”

Ha szeretne ezekre a fontos kérdésekre érthető és egyértelmű választ kapni, akkor látogasson el a Vital Medical CENTER veszprémi rendelőjébe egy szájsebészeti konzultációra Dr. Horváth Andráshoz rendelővezető orvoshoz. Itt minden kérdésére szakértői választ kap, hogy megalapozott és jó döntést tudjon hozni abban a kérdésben, amely jelentős mértékben javítja majd életminőségét.

Konzultációs időpontot a +36 30 890 2255 vagy +36 88 790 434 telefonszámon tud kérni.

Természetesen az, hogy Ön eljön egy személyes konzultációra még semmilyen elköteleződést nem jelent, csupán azt, hogy megismeri lehetőségeit.

Várjuk a Vital Medical Center Fogászatán Veszprém belvárosában!

VitalMed

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.