A fogorvosi impantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetnek be a fogpótlás viselése céljából. Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titán, ezt az anyagot teljes mértékben elfogadja az élő szervezet. Az implantátumok is gyógyászati célra előállított tiszta, ötvözetlen titánból készülnek. A fogorvosi implantátumok megfelelnek a legmagasabb európai követelményeknek.

implantatumi0Hogy néz ki egy implantátum?

Alapvetően 3 részből áll: implantátum teste (1), amit a csontszövetbe ültetünk, a felépítmény (2), amit majd a gyógyulási időszakot követően a testbe csavarozunk és a rá készített korona, vagy híd (3).

Hogyan történik az implantáció?

Az előzetes vizsgálatok alkalmával a kezelőorvos megvizsgálja a beteget annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ez egyrészről fogorvosi vizsgálatot jelent (mely fogakat kell pótolni, megfelelő-e az állcsont adottsága az implantátum befogadására, röntgenfelvételek készítése stb.), másrészről esetleges általános orvosi vizsgálatokat (pl.: labor). Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, melynek során az orvos megbeszéli a beteggel a felmerülő kérdéseket (hány darab implantátum beültetésére lenne szükség, az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a beteg, a fogpótlás várható költségeinek tisztázása, időpont egyeztetése stb.).

Az implantátum(ok) beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel történik. Ennek során a kezelőorvos elvégzi az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését, majd behelyezi az implantátumot. Műtét során az Ön csontviszonyaihoz legideálisabbnak ítélt implantátumot ültetjük a csontba. A varratokat egy-két hét múlva távolítjuk el, az implantátumok általában a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.

gyógyulási szakasz kb. 3 hónapot vesz igénybe. Ezen idő alatt az implantátumok felszínén lévő mikropólusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún. osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítják fel, majd az implantátum testébe beillesztik azokat a felépítményeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására vagy elhorgonyzására szolgálnak. Ezután a fogorvos a fogtechnikai laboratórium segítségével többnyire a hagyományos módszerekkel rövid időn belül elkészíti a kívánt fogpótlást.

Előfordulhat-e allergia, vagy daganatos elfajulás az implantátummal kapcsolatban?

Az implantátumok anyaga nagytisztaságú titán. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes összeépülni vele. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület a titán-oxid alkotja. Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.

shutterstock_151304276