side-area-logo

Ön is érintett ebben az alattomosan kialakuló népbetegségben?

A fogínyvérzés vagy fogágybetegség kialakulása azért különösen veszélyes, mert szinte észre sem vesszük és máris áldozatául estünk ennek a kellemetlen népbetegségnek. Magyarország lakosságának több mint 72%-a valamilyen mértékben érintett a fogágybetegségekben, éppen ezért nagyon fontos tudnia magáról, hogy Ön is ebbe a csoportba tartozik-e.

Ez a különös tulajdonság abból fakad, hogy fogínygyulladás vagy fogínyvérzés hátterében a legtöbb esetben valamilyen bakteriális fertőzés áll. A gyulladás lassan és észrevétlenül alakul ki, néha még árulkodó tüneteket sem produkál. Éppen ezért nem is érzünk semmilyen késztetést, hogy fogorvoshoz forduljunk.

Az egészséges és a gyulladt fogíny közötti különbség, amit ismernie kell

Az egészséges fogíny halvány rózsaszínű és rugalmas szövet, amely a fogakat masszívan körbeveszi és megvédi a mechanikai behatásokkal szemben. Nem vérzik, sem magától, sem fogmosás hatására. Alapértelmezésként nem érzékeny.

Ha a mindennapi szájápolásunk nem elég alapos, akkor a kártékony baktériumok elszaporodhatnak a szájban és megtelepednek a fogak és az íny közötti résekben. A baktériumoknak ezeken a helyeken történő elszaporodásának következménye a fogínygyulladás, majd fogínyvérzés. Az íny színe élénk vörösre változik, megduzzad és érzékennyé válik. Olykor magától, de leggyakrabban fogmosáskor vérezni kezd.

Ha a megfelelő gyógykezelés időben nem kezdődik el, akkor a gyulladás átterjedhet az alsó és a felső állkapocscsontra is és ekkor már fogágybetegségről beszélünk, amely a csontok leépülésével és akár a fogak elvesztésével is járhat.

Melyek a fogágybetegség kialakulásának valószínűségét növelő tényezők?

Vannak olyan külső tényezők, melyek nagy mértékben befolyásolják a betegség kialakulását:

  • A cukorbetegség

  • Leukémia,

  • Vírusfertőzés,

  • HIV fertőzés

  • Áldott állapot a hölgyeknél

Vannak azonban olyan befolyásoló tényezők is melyekre Ön jelentős hatást gyakorolhat. Elhagyásukkal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázattát:

  • Masszív dohányzás

  • Masszív alkohol fogyasztás

  • Drog fogyasztás

  • Hormon alapú fogamzásgátlók alkalmazása

  • Egyes vérnyomáscsökkentő szerek alkalmazása

Az Ön számára ebben a pillanatban a legnagyobb biztonságot az jelenti, ha meggyőződik arról, hogy az Ön esetében beszélhetünk-e fogínyvérzésről vagy fogágy betegségről és ha igen akkor az milyen mértékű.

Az időnek ebből a szempontból kiemelkedő jelentősége van, hiszen minél hamarabb ismerjük fel érintettségét, annál nagyobb az esélye annak, hogy a káros folyamatokat vissza tudjuk fordítani.

Mit kell tennie akkor, ha Ön is szeretne pontos képet kapni érintettségről a fogínyvérzésben vagy a fogágybetegség kialakulásában?

A legegyszerűbb módja annak, hogy saját érintettségéről professzionális és megbízható szakmai képet kapjon, az, ha ellátogat veszprémi rendelőkbe egy parodontológiai kontrolvizsgálatra.

Ezen a konzultáción minden kérdésére választ kap, amely a betegséggel kapcsolatban felmerült Önben.

„Vajon az én tüneteim fogínyvérzésre vagy fogágybetegségekre utalnak?

Milyen stádiumban vagy a betegségem?

Milyen módszerrel orvosolható az?

Biztos lehetek a kezelőorvosom felkészültségében?

Fájdalmas a beavatkozás?

Mennyi ideig fog tartani ez az egész? Mennyibe fog ez nekem kerülni?”

Ha szeretne ezekre a fontos kérdésekre érthető és egyértelmű választ kapni, akkor látogasson el a Vital Medical veszprémi rendelőjébe egy fogágybetegség konzultációra Dr. Horváth András rendelővezető orvoshoz. Itt minden kérdésére szakértői választ kap, hogy megelőzhesse a komolyabb fogászati problémák kialakulását. Konzultációs időpontot a +36 30 890 2255 vagy +36 88 790 434 telefonszámon tud kérni. Természetesen az, hogy Ön eljön egy személyes konzultációra még semmilyen elköteleződést nem jelent, csupán azt, hogy megismerheti lehetőségeit.

Várjuk a Vital Medical Center Fogászatán Veszprém belvárosában!

VitalMed

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.