side-area-logo

Melyek azok a tünetek, melyek arról árulkodnak, hogy Önnek fogínysorvadása van?

A fogínysorvadás egy szinte észrevétlenül kialakuló súlyos fogászati betegség, amely akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Szerencsére az időben felfedezett fogínysorvadás kezelhető és a káros folyamatok visszafordíthatók. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a legkisebb árulkodó tünet felfedezésekor szakértő orvoshoz kell fordulnia, aki még időben meg tudja állítani a gyulladásos folyamatot.

Legyen figyelmes ezekre a tünetekre és jöjjön el a veszprémi rendelőnkbe, ha ezek közül bármelyiket felfedezi saját magán

Tünetek, melyek arra utalnak, hogy fogínyvérzésben szenved, amit rövid időn belül meg kell mutatnia egy felkészült fogorvosnak:

 • Megduzzadt, láthatóan gyulladásban lévő íny

 • Vöröses színű, nem feszes íny

 • Érintésre érzékeny, fájdalmas íny

 • Magától vagy fogmosás hatására vérző íny (az egészséges íny fogmosás hatására sem vérzik, ez már egyértelműen egy figyelmeztető jel)

 • Kellemetlen lehelet, szájszag (ennek több oka is lehet nem feltétlenül utal fogínyvérzésre)

Tünetek, melyek megjelenése esetén azonnal fogorvoshoz kell fordulnia, a komolyabb fogászati problémák kialakulásnak megakadályozására:

 • Masszív, elhanyagolt vastag rétegű fogkő a fogakon

 • Az ínyszél nem tapad feszesen a fognyakhoz, eláll, nem feszes

 • Az íny visszahúzódott a fogakról és kilátszik a fognyak, esetleg fognyaki érzékenység is érzékelhető

 • Fogai között a megszokottnál nagyobb rés keletkezett

 • Fogai érezhetően meglazultak vagy láthatóan elmozdultak a helyükről

 • Gennyes tasakok keletkeztek az ínyen

Érdemes tehát a fogínysorvadás tüneteit komolyan vennie, ha vélhetően Ön is a veszélyeztetett csoportba tartozik. Ez egy olyan veszélyes fogbetegség, amely tartós károsodást is okozhat. Hozzáértő kezelés nélkül a fogínysorvadás előbb-utóbb olyan méreteket ölt, amelynek köszönhetően a fogak kilazulnak, és akár ki is eshetnek. Nem érdemes tehát kockáztatnia, hiszen a problémára van megoldás. A veszprémi rendelőnkben nagy tapasztalattal rendelkező szájsebész áll az Ön rendelkezésére a fogágybetegségek időben történő felismerésére és sikeres gyógyítására.

Mi történik akkor, ha Ön nem reagál időben az árulkodó tünetekre és nem fordul rövid időn belül hozzáértő fogorvoshoz?

Az idő a fogágybetegségek esetében Ön ellen dolgozik. Ha a tüneteket nem veszi komolyan vagy időben nem fordul fogorvoshoz, akkor annak hosszú távú és tartós következményei lehetnek.

A legnagyobb veszély ebben az esetben a csont lebomlás, amely a betegség első stádiumában rejtetten, az íny alatt zajlik, olykor az íny látványos visszahúzódása nélkül. Fájdalom ekkor még egyáltalán nem tapasztalható, pedig a fogorvos látogatás már nagyon is indokolt, hogy ne alakuljon ki egy krónikus gyulladás, ami gócbetegség forrásaként is szerepelhet. Ez pedig ízületi gyulladást, hajhullást, bőrgyógyászati panaszokat okozhat a fogászati problémákon túl.

A csontállomány lebomlásának mértékét csak fogászati röntgen vagy 3D CT segítségével lehet megállapítani. Ezért is nagyon fontos, hogy ha Ön felfedezi önmagán a fogínysorvadás tüneteit, akkor a lehető legrövidebb időn belül mutassa azt meg tapasztalt fogorvosnak.

Mit kell tennie akkor, ha Ön felfedezte magán a fogínysorvadás vagy fogínyvérzés tüneteit?

A legfontosabb ebben az esetben az, hogy ne értékelje alul a problémát. Az is lehet, hogy triviális problémáról van szó, de erről egy hozzáértő fogorvosnak kell meggyőződnie. A legjobban tehát akkor jár, ha a gyanús tünetek megjelenését követően ellátogat a veszprémi rendelőnkbe egy fogínysorvadás konzultációra, ahol felmerült kérdéseire szakértői válaszokat kap:

Vajon a tüneteim fogágybetegségre utalnak?

Hogyan állíthatjuk meg a káros folyamatokat?

Biztos lehetek a kezelőorvosom felkészültségében?

Fájdalmas a beavatkozás?

Mennyi ideig fog tartani ez az egész? Mennyibe fog ez nekem kerülni?”

Ha szeretne ezekre a fontos kérdésekre érthető és egyértelmű választ kapni, akkor látogasson el a Vital Medical veszprémi rendelőjébe egy fogágybetegség konzultációra Dr. Horváth András rendelővezető orvoshoz. Itt minden kérdésére hozzáértő választ kap, hogy megelőzhesse fogainak elvesztését. Konzultációs időpontot a +36 30 890 2255 vagy +36 88 790 434 telefonszámon tud kérni. Természetesen az, hogy Ön eljön egy személyes konzultációra még semmilyen elköteleződést nem jelent, csupán azt, hogy megismerheti lehetőségeit. Várjuk a Vital Medical Center Fogászatán Veszprém belvárosában!

VitalMed

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.